#LuckyNan

El robot més original del carnaval

Carnaval… t’estimo!

El Carnaval és l’època de l’any en què podem ser qui vulguem, per riure’ns de nosaltres mateixos, treure les vergonyes i deixar volar la imaginació i la disbauxa! Perquè, precisament, és època de trencar normes i deixar volar la imaginació.

A la canalla els encanta disfressar-se, no només per carnaval, qui no té un bagul a casa ple de disfresses? N’hi ha de pre-fetes, de fetes a mà, de reciclades o de reciclables.

Ja fa temps que hem disfressat al Nan Casteller amb stickers temàtics per convertir-los en Super-Herois, en els personatges més entranyables del Nadal o amb estrambòtics Robots.

Avui us portem una idea tant per Carnaval com per fer qualsevol tarda a casa i passar una estona divertida. Us hem preparat una disfressa per convertir-vos en Robots, aquests éssers inanimats que cobren vida a través dels seus creadors. És molt fàcil de fer i amb poc material necessari, ja veureu.

Instruccions per la disfressa

Material que necessitem:

 • Una capsa de cartró que hi càpiga el cap.
 • Descarregar-te les 4 caretes de Robot que trobaràs al final del post.
 • Una bossa de la brossa gran.
 • Paper d’alumini que podem aprofitar d’algun esmorzar o berenar.

Com fer-la:

 • Imprimir les quatre caretes de Robot i enganxar una a cada cara de la capsa de cartró (així ningú sabrà quina és la cara per on hi veus). Recorda fer un forat als ulls o a la boca pel costat que hi vulguis veure.
 • Fer un forat a la bossa de la brossa per la part superior per tal que hi passi el cap.
 • Folrar amb paper d’alumini les ninetes.
 • Fer servir la vostra imaginació per completar-lo.

Voilà! Ara només et falta aprendre a moure’t com ells.

descarrega’t AQUÍ les caretes de ROBOT

Ens encantarà veure la teva disfressa acabada. Si penges la teva foto etiquetada amb #CARNAVALELNAN i cites a @elnancasteller et farem arribar uns stickers el Nan Casteller de Robots perquè continuis la festa a casa!

 

Llegir més
#LuckyNan

Guanyadors del repte de la sopera misteriosa

El passat 26 de desembre vam llençar el REPTE de la SOPERA MISTERIOSA que consistia en encertar el número de Nans que hi havien dins d’una sopera mig oberta.

Com heu vist en el video, la sopera contenia:

30 Nans!!!!

Hem tingut moltíssimes respostes però només quatre persones que cumpleixen tots els requisits que demanàvem (veure el post del nostre facebook i instagram). A instagram van encertar el número exacte la @martascast i @25_horas_al_dia, i a facebook Laura Zaragoza i Tina Galofré, quina vista! Enhorabona! Us emporteu un pack d’stickers de Nadal

I la guanyadora que s’emporta pack de Nadal: Nan Magnets+ Exclusiu Torró Exquisit de xocolata amb avellana torrada (podeu veure la descripció al post que vam fer al bloc) + uns stickers de Nadal⚡ és 

TINA GALOFRÉ DOULA

Enhorabona! Desitgem que t’ajudi a allargar una mica la dolçor del Nadal….

A tots i totes les participants moltes gràcies i esteu atents pel proper REPTE,  el primer del 2018;)

 

Llegir més
#LuckyNan

El diari del Tió

Per tal de recordar per SEMPRE com són els dies que el TIÓ passa a casa, ens fa molt il·lusió regalar el DIARI DEL TIÓ que hem preparat per anotar tot el que aneu fent amb ell: quin dia va arribar, què ha menjat, com ha cagat, quin regals ha portat….

I també us expliquem com vivia la màgia del Tió l’Ana* , esperem que us agradi i potser un doni algunes idees.

DESCARREGA’T EL DIARI DEL TIÓ del Nan Casteller de manera GRATUÏTA 

 

LA MÀGIA DEL TIÓ AL MAS DE L’OLIVA

Us he de dir que per mi*(final del text), lo millor del Nadal sempre va ser el Tió i la culpa la té tota la meva àvia Amàlia.

La iaia era una pel·liculera a la que intento imitar, una matriarca al voltant de la que girava tota la família, però també les reunions, els dinars i els saraus que muntava, no tant pel què feia, sinó per com ho feia, per mi, el tió era el seu màxim exponent, i us explico perquè.

Totes les tradicions tenen una part de costums, uns rituals, però pot tenir versions ampliades i millorades per convertir-la en una experiència esperada, única i màgia. La iaia dominava la tècnica generadora d’il·lusió com ningú: abans, durant i el dia.

ABANS, CREACIÓ D’EXPECTATIVES

Sabíeu que els tions viuen a les muntanyes i que només baixen cap a les cases en uns moments molt concrets? Doncs sí, s’han de complir dos requisits perquè puguin venir els tions.

El primer és que faci fred, ells baixen de les muntanyes buscant l’escalforeta de les cases i els nens i nenes que els alimentin per agafar forces. I el segon, i no menys important, només baixen quan el cel està vermell.

Per això la iaia, un mes abans que arribés el nostre tió – sempre el mateix, de fusta i de la mida d’un ruc-, ens trucava per dir que ja feia dies que veia el “cel de tions”, i des d’aquell moment, la meva germana i jo  ja veiem el cel vermell dia sí dia també.  A més, a mesura que s’anava acostant la data, ens deia que als masos del costat ja havia arribat algun tió, però que el nostre, com era més vellet, encara no havia arribat. Jo patia pensant que no és passes el mas de llarg, però això era impossible, era màgic.

El diumenge del pont de la puríssima, dinàvem tota la família al mas, i per la tarda, ella sempre ens feia xocolata desfeta amb pa torrat, però ja es veia a venir que alguna cosa passava. Ens explicava que quasi tots els masos del costat ja tenien el seu tió, i que li havien dit, que el nostre l’havien vist el dia anterior per camins de Riudoms, el poble del costat….

En quant es feia fosc, i ja havíem acabat de berenar, PUM-PUM-PUM!!!

Algú començava a picar a la porta del mas tant fort, que totes les cosines ens amagàvem a l’armari del menjador! Estàvem mortes de por. Llavors apareixia la iaia sola, obria la porta amb clau i deia: el TIÓ, el TIÓ! Correu veniu, porteu les mantes que va despullat! (només portava una samarreta d’imperi blanca). Amb molt de compte, l’ajudàvem a col·locar-lo a lloc, el tapàvem a una manta que el cobrís tot i li posàvem un plat amb menjar.

DURANT, MANTENIR L’EMOCIÓ

El tió es quedava al mas, la iaia li donava de menjar entre setmana i nosaltres el cap de setmana. Però havíem de vigilar, perquè hem de seguir unes normes:

 1. Els tions només mengen quan estan sols! Si ens quedem al seu costat i els mirem MAI menjaran.
 2. Hi ha un aliment prohibit que té conseqüències nefastes: LA CEBA! De cap de les maneres no poden menjar cebes, si ho fan caguen carbó!

Per això trucàvem per assegurar-nos que ningú li donava ceba al tió.

EL DÍA, LA MÀGIA

El tió dia rere dia i manta sobre manta, s’anava engreixant cada cop més fins que arribava el dia de fer-lo cagar, tradicionalment el 24 de desembre al vespre.

S’apartaven totes les coses del menjador i es col·locava el tió al mig de l’estora, només amb el meu pare o un dels meus tiets vigilant-lo. La resta de la família, petits i grans, estàvem a la sala. Cadascú amb un pal, drets i al voltant de la taula gran i buida. Quan estàvem tots a punt començàvem a caminar al voltant de la taula i a picar els pals al ritme d’una de les dos cançons del tió que tenim, llargues, i molt fort!

A mitja cançó obria la porta un dels de dins i…. deia: continueu L! , però cap a la meitat de la següent cançó obria la porta de nou i deia… correu! S’ha tirat un pet! Veniu! I totes les cosines corríem com boges a pegar el tió com si s’hagués d’acabar el món, fins que la iaia deia: Prou! Paràvem, aixecàvem les mantes i trobàvem els primers regals –reis de xocolata, monedes, cigarros de xocolata, cava i torrons-, que no obríem i que anàvem a deixar a sobre la taula.

I torna a començar….. fins a tres o quatre vegades.

Fins que de sobte, quan aixecàvem la manta: CARBÓ!!!

No podia ser…. ens havíem assegurat molt bé de donar-li menjar! Llavors, la meva àvia feia aquella cara de “ho sento…. un dia no em vaig adonar i li vaig donar ceba….” sem-pre-ho-fe-i-a. Mai ho vam entendre, ara ho entenc tot.

L’endemà havia marxat.

PS. Qui recorda del que li va cagar el tió l’any 82, o què li van portar els Reis el 2004? I què importa? Els tions poden venir o els podem anar a buscar a la muntanya, podem mullar els pals o no, donar cebes o pastanagues. El què fem pot ser molt divers i enriquidor, com ho pot convertit en màgic. Som-hi!

 

DESCARREGA’T EL DIARI DEL TIÓ del Nan Casteller de manera GRATUÏTA 

Tió de les fotos està fet fet amb els Stickers de Nadal del Nan Casteller, pots trobar tots els adhesius per muntar el pessebre, els pastorets, el Pare Noel, etc. amb el Nan Casteller a la web del Nan Casteller

 

*Darrera d’aquest bloc del Nan fem aportacions diferents persones, però aquest post de l’Ana Tarragona, per això està escrit en primera persona. El dedico a la meva àvia Amàlia Aymat, el meu referent de com convertir una tradició en l’esdeveniment més màgic de Nadal i amb alguna aportació nova 😉

Llegir més
#LuckyNan

Cuidar el planeta té premi

Estem més contents que un gínjol en veure l’allau d’accions que han compartit els nostres seguidors en el repte que proposàvem: què fas tu per cuidar el medi ambient? 

 

La guanyadora s’emporta el PACK NATURA  format per un Kit de verdures d’hivern de Sembra i una capsa de El Nan Casteller. Travel

Però nosaltres, també ens emportem moltes i bones les idees de tots els participants, que agrupem per categories en aquesta llista, preneu nota:

 • RECICLAR. Classificar al brossa de casa en les diferents fraccions: envasos, paper, vidre i orgànica. També portar els altres materials com oli o piles a la deixalleria.
 • COMPRA RESPONSABLE. Comprar en comerços local, productes de proximitat i no contaminants .
 • ENERGIA. Estalviar energia amb el control de l’ús de la llum. Utilitzar bosses de roba
 • VOLUNTARIAT. Agafar microplàstics al mas
 • TRANSPORT. Anar a peu a la feina i a l’escola, utilitzar el transport públic o compartir el cotxe.
 • AIGUA. Dutxar-se abans de banyar-se, compartir la banyera amb els fills i aprofitar l’aigua de la dutxa pel WC
 • MATERIALS ECOLÒGICS. Fer servir raspalls de dents de bambú, Utilitzar ampolles lliure de BPA , bolquers ecològics, Cosmètica Natural
 • COMSUM RESPONSABLE. Plantes aromàtiques a casa i cultivar l’hort de l’escola.

Per part nostra, i per complementar tot allò que ja heu dit, també us volem donar uns consells de com fer un dia més sotenible amb nens, veureu que és més fàcil del que sembla, esperem que us animeu:

10 PETITS CONSELLS PER UN DIA MÉS SOSTENIBLE AMB ELS NENS

 1. DESPERTAR-SE. Al wàter res de tovalloletes, embussen les clavegueres i les depuradores on van a parar les aigües.
 2. DE CAMÍ A L’ESCOLA. Si vas a l’escola caminant o en bicicleta, hi hauran menys cotxes pel carrer i tindrem un aire més net.
 3. L’ESMORZAR. A l’hora d’esmorzar no llencem res, ni ampolles de plàstic ni brics de sucs ni embolcalls. Com? Pots portar-ho tot en recipients reutilitzables.
 4. EL DINAR. A taulaaaaaaa! Cada època mengem el que ens doni la terra. Alimentant-nos amb productes de temporada i proximitat tindrem més bona salut i ajudarem a que la pagesia estigui ben viva. Fins i tot pots provar de cultivar verdures a casa!
 5. AL PARC. Al parc manté els ulls ben oberts, coneixes aquell arbre que hi ha sobre la paperera? I aquell petit insecte que s’enfila tobogan amunt? Tota la biodiversitat és important, la que tens prop també.
 6. JUGUEM. Moment de jugar, res millor que joguines ecològiques. Joguines de proximitat, amb materials com les joguines de fusta que durin molt de temps, que no utilitzin productes tòxics.
 7. RECICLEM. Amb les deixalles que tenim per casa podem crear més joguines, creativitat al poder. I les que no fem servir, les separem per a poder reciclar. Cada cosa al seu contenidor.
 8. AL VESPRE. Has arribat a casa i no t’hi veus? Ja has pujat les persianes? Ah, què ja es de nit? Doncs encén només aquelles  imprescindibles i fixa’t les bombetes siguin de baix consum, com ara les leeds.
 9. A LA DUTXA. Ja arriba l’hora de la dutxa. L’aigua és molt valuosa i cal estalviar-la. No t’oblidis de tancar l’aixeta.
 10. BONA NIT!  El dia ja s’acaba, així que abans de somiar assegura’t que tot estigui ben apagat. Descansem bé que demà seguirem cuidant el planeta Terra.

com deia el Capità Enciam:

ELS PETITS CANVIS SÓN PODEROSOS!

Llegir més
#LuckyNan

Un sorteig molt NATURAL

És natural que proposem aquest SORTEIG, ja que tant Sembra com El Nan Casteller, som dos marques catalanes que es importa cuidar el lloc on vivim i sabem que només sent responsables aconseguirem un món més just i habitable. Perquè la natura és la nostra Mare.

La sostenibilitat està molt present en les nostres joguines educatives, per  això fem un producte de proximitat, el Nan Casteller es fabrica a la Fundació ILERSIS a Lleida i les llavors de Sembra són de la nostra terra.

Els jocs i joguines de fusta del Nan Casteller estan fet amb fusta certificada provinents de boscos sotenibles, utilitzem pintures només en base a l’aigua i l’acabat és només amb un llimat manual (un altra post explicarem però la part més sostenible del Nan Casteller, que va més enllà dels materials ;).

Amb Sembra pots aprendre a plantar ‍ el teu propi hortet a casa, sense additius ni conservants, 100% saludable!

…..i perquè ens ve de gust SORTEJAR aquest magnífic pack de productes SALUDABLES que inclou:

Un Nan Casteller. Travel. El pack de 20 peces, per poder emportar-te la teva joguina de fusta preferida allà on vagis.

– Un kit de verdures d’hivern, ideal ara que ve el fred, amb tot el que necessites per cultivar les teves pròpies verdures a casa!

Per aconseguir-lo. FA-CI-LÍS-SIM, però ens entretindrem a comprovar-ho, aquestes són les bases:

 • Anomenar a dos persones que també es mereixin aquest pack Natura
 • Si encara no ho ets, fer-te seguidor@ dels nostres perfils @sembranatura i @elnancasteller a instagram o tant al facebook del Nan Casteller com al facebook de Sembra 
 • Dir-nos que fas en el teu dia a dia per tenir cura del Medi Ambient, publicarem les respostes que més ens agradin al post del guanyador.

El sorteig comença avui 9 de novembre i acaba el diumenge 12 de novembre. Corre-corre!!

Donarem a conèixer el guanyador@ aquí el dilluns 13 de novembre 

MOLTA SORT!!

Llegir més